babeczki z kremem karmelowym

Babeczki z kremem karmelowym – ptasie gniazdka

Mam słabość do wypieków w wersji mini dlatego w tym roku skoro święta spędzam w bardzo okrojonym składzie rodzinnym postawiłam właśnie na takie wypieki. Babeczki z kremem karmelowym są przepyszne, krem jest obłędny, a forma podania iście wielkanocna. Musicie koniecznie uwzględnić je na swojej świątecznej liście wypieków!

babeczki z kremem karmelowym

Aby przygotować babeczki z kremem karmelowym potrzebujesz:

  • 190 g mąki
  • płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
  • szczyptę soli
  • 90 g brązowego cukru demerara
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 90 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • Coś słodkiego w kształcie jajka – czekoladowe jajka, m&msy, migdały w lukrze – ja użyłam tych ostatnich.

babeczki z kremem karmelowym

Masło ucieramy mikserem do puszystości i stopniowo dodajemy cukier Następnie dodajemy po jednym jajku, miksując chwilę po każdym dodaniu. Stopniowo wlewamy śmietankę i miksujemy. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy. Formy do muffinek napełniamy ciastem i pieczemy w 170 °C do suchego patyczka – około 25 minut. Wystudzone dekorujemy kremem karmelowym.

babeczki z kremem karmelowym

Do przygotowania kremu karmelowego potrzebujesz

  • 100 g cukru kryształu
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 45 g śmietany kremówki 30% (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli ( lub więcej jeśli lubicie solony karmel)
  • 115 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru

babeczki z kremem karmelowym

Przygotowanie kremu rozpoczynamy od przyrządzenia karmelu. Do rondelka z wysokimi ściankami wsypujemy cukier, wlewamy wodę i sok z cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu. Nie mieszamy składników aby nie doprowadzić do powstania grudek z cukru! Jedynie od czasu do czasu potrząsamy rondlem. Gotujemy karmel ok 10–15 minut aż nabierze złoto-brązowego koloru. Zdejmujemy z palnika i stopniowo wlewamy śmietankę. Uważamy aby się nie poparzyć ponieważ karmel będzie mocno się pienił. Ponownie kładziemy rondelek na mały ogień i mieszamy aby karmel połączył się ze śmietanką. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i sól. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Karmel powinien zgęstnieć. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do niej przestudzony karmel i miksujemy do połączenia. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki.

babeczki z kremem karmelowym

Do gniazdek z kremu wkładamy po kilka jajek. Myślę, że dzieci będą zachwycone tą formą podania, a dorośli smakiem i puszystością babeczek. Wesołych Świąt Wielkanocnych!

babeczki z kremem karmelowym

  • Celina Jasionowicz

    Cudowne pastelowe babki, ja takich nie potrafię