bezy z aqua faba

Bezy z aqua faba z malinową bitą śmietaną

Chrupiące z zewnątrz delikatne w środku – takie właśnie są bezy z aqua faba, czyli z zalewy z ciecierzycy w puszce lub w słoiku. W niczym nie ustępują miejsca bezom jajecznym, są naprawdę genialne! Przepis z powodzeniem nadaje się dla wegan lub dla osób, które mają alergię na jajka. Natomiast ja zrobiłam bezy z aqua faba z czystej kulinarnej ciekawości i jestem zachwycona.

bezy z aqua faba

Kiedy pierwszy raz postanowiłam ubić pianę z aqua faba byłam bardzo sceptycznie nastawiona i nie dowierzałam, że to może się udać. Jakże wielkie było moje zdziwienie, kiedy uzyskałam pełną miskę puszystej, bielutkiej pianki, którą z powodzeniem mogłam przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezy! Z mojego doświadczenia wynika, że piana uzyskana z aqua faba jest nawet mniej „kapryśna” niż ta uzyskana z białek. A jakie udogodnienie dla osób, które zawsze mają problem z oddzieleniem białek od żółtek.

bezy z aqua faba

Jak to się dzieje, że z zalewy po ciecierzycy da się uzyskać pianę taką jak z białek jaj? Otóż chodzi tutaj o proteiny. Aqua faba to nic innego jak płynne proteiny roślinne, które podczas ubijania zachowują się bardzo podobnie jak proteiny zwierzęce zawarte w białkach jajek. Ot cała tajemnica. Aqua faba można wykorzystać również do kremów lub musów, aby były lekkie i puszyste. Mnie najbardziej zachwycają bezy z aqua faba, dlatego dzisiaj dzielę się przepisem właśnie na nie.

bezy z aqua faba

 

Aby przygotować bezy z aqua faba potrzebujesz:

  • ½ szklanki aqua faba (zalewy z gotowanej ciecierzycy)
  • ½ szklanki cukru pudru
  • Kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • Szczyptę kwasku cytrynowego
  • Jeśli chcesz dodać swoim bezom koloru możesz dodać odrobinę barwnika w żelu.

Na krem z bitej śmietany potrzebujesz:

  • ½ szklanki śmietany kremówki 30%
  • 1 kopiatą łyżkę cukru pudru
  • Płaską łyżeczkę tartej skórki z cytryny
  • Kilka kropel esencjonalnego syropu z malin lub garść świeżych malin

Wskazówki przydatne przed przystąpieniem do pieczenia bezy z aqua faba:

  • Jeżeli zamierzasz użyć aqua faba nie kupuj ciecierzycy gotowanej na parze. Taka zalewa nie zawiera protein i nie da się z niej ubić piany. Zawsze sprawdzaj etykietę.
  • Zalewę możesz przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym pojemniku lub zamrozić.
  • Nigdy nie dodawaj do aqua faba aromatów na bazie oleju, ponieważ niszczą one pianę.
  • Bezy zarówno te z białek jak i bezy z aqua faba bardzo absorbują wilgoć z powietrza. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku wyłożonym papierem.
  • Jeżeli zamierzasz podać bezy z aqua faba z kremem smaruj je tuż przed podaniem. Jeśli posmarujesz zbyt wcześnie stracą chrupkość, staną się ciągnące i lepkie.
  • Jeśli Twoje bezy odmiękły możesz ponownie włożyć je do piekarnika i suszyć przez około 15 minut w 100 °C.

bezy z aqua faba

 

Zanim przystąpisz do przygotowywania piany płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia i włącz piekarnik na 100 °C z termoobiegiem. Przygotuj również rękaw cukierniczy z odpowiednią końcówką (jeśli nie masz rękawa możesz wykładać pianę łyżką).

Zalewę z ciecierzycy wlej do miski i ubijaj około 3 minuty. Następnie nie przerywając ubijania dodawaj cukier (najlepiej w 2–3 partiach), ekstrakt waniliowy i kwasek cytrynowy. Ubijaj jeszcze na najwyższych obrotach około 3 minut, aby uzyskać sztywną pianę. Gotową pianę przełóż do rękawa cukierniczego i na uprzednio przygotowaną blachę wyciskaj kółeczka o średnicy około 7 cm. Możesz pianę delikatnie wykładać łyżką formując okręgi. Włóż do nagrzanego piekarnika i susz 2 godziny. Od czasu do czasu uchyl piekarnik na kilka sekund, aby wypuścić nagromadzoną w środku parę. Bezy należy wystudzić w piekarniku.

bezy z aqua faba

 

Kiedy są całkowicie wystudzone możemy przełożyć je bitą śmietaną. Śmietanę ubijamy przez chwilę na najwyższych obrotach. Cały czas ubijając dodajemy cukier puder i skórkę z cytryny. Gdy śmietana jest prawie gotowa dodajemy odrobinę syropu z malin i krótko miksujemy. Możemy do ubitej śmietany dodać świeżych malin. Należy wtedy pamiętać, że sok z malin może zdestabilizować śmietanę, dlatego taką wersję kremu zjadamy tuż po przygotowaniu. Kremem smarujemy płaską część bezy i dokładamy drugi bezowy blacik.

Kiedy następnym razem będziecie używać ciecierzycy nie wylewajcie zalewy tylko koniecznie wypróbujcie przepis na bezy z aqua faba z malinową bitą śmietaną. Martwisz się, że bezy będą smakowały ciecierzycą? Bez obaw smak ciecierzycy jak dla mnie nie jest wyczuwalny. Zachęcam do eksperymentowania!