drożdżowy chleb z czarnuszką

Chleb z czarnuszką na drożdżach

Ostatnimi czasy mam spory problem z zakupem chleba, który jest dla mnie odpowiedni w smaku i konsystencji, a dodatkowo będzie jeszcze smaczny następnego dnia. Sfrustrowana kolejnymi nieudanymi zakupami pieczywa postanowiłam wrócić do wypiekania chleba w domu.

drożdżowy chleb z czarnuszką

Najbardziej lubię chleb na zakwasie jednak z uwagi na to, że przez pewien czas nie piekłam mój zakwas zahibernował się na śmierć. Zamierzam oczywiście zrobić nowy jednak to zajmie kilka dni, a ja mam ochotę na domowy chlebek natychmiast. Dla tych, którzy tak jak ja nie mają zakwasu pod ręką polecam przepis na drożdżowy chleb z czarnuszką i makiem.

drożdżowy chleb z czarnuszką

Aby przygotować chleb z czarnuszką potrzebujesz:

  • 250 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 250 g mąki pszennej – chlebowej 720
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 ml letniej wody
  • 2 łyżki otrąb ( użyłam orkiszowych)
  • czarnuszka i mak do posypania chleba

drożdżowy chleb z czarnuszką

Wszystkie suche składniki łączymy w misce. Mieszając dodajemy oliwę i wodę.  Wyrabiamy ciasto, przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość co zajmie około 1,5 godziny.

drożdżowy chleb z czarnuszką

W czasie gdy ciasto rośnie, przygotowujemy foremkę (tzw. keksówkę) o wymiarach zbliżonych do 28 na 11 cm. Formę smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami. Po wyrośnięciu powtórnie wyrabiamy ciasto, wkładamy je do foremki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto powinno sięgać brzegów foremki.

drożdżowy chleb z czarnuszką

Przed pieczeniem delikatnie smarujemy wierzch chleba odrobiną oliwy, roztrzepanego jajka lub wody i posypujemy ziarenkami, płatkami lub otrębami. Mój ulubiony zestaw to  czarnuszka i mak. Chleb pieczemy przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 210°C z górną i dolną grzałką. Absolutnie nie używamy termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy chleb z foremki i wkładamy na maksymalnie 5 min do piekarnika bez foremki. Ten zabieg pozwoli uzyskać bardziej chrupiącą skórkę.

drożdżowy chleb z czarnuszką

Oczywiście powinnam Wam tutaj napisać, że studzimy chleb przed krojeniem aby się nie rozpadał i nie zbijał. Nie zamierzam jednak moralizować ponieważ sama nigdy nie czekam aż wystygnie. Nawet jeśli nie uda się ukroić równej kromki, to najlepszy chleb jest gorący z masełkiem, które pięknie się na nim roztapia i z chrupiącą skórką. Polecam.

drożdżowy chleb z czarnuszką

  • Beata

    ☺👌👌

  • Karolina O.

    Oj tak ciepły chlebek to jest to, ja jeszcze lubię polać miodem 🙂
    Ale Twój przepis z czarnuszką wydaje się ciekawy 🙂 i ten mak – to musi pięknie pachnieć i cudownie smakować
    mniam!!!