Drożdżowe bułeczki

Drożdżowe bułeczki z serem

Tak jak obiecałam w moim ostatnim wpisie dzielę się dzisiaj z Wami moim ulubionym przepisem na drożdżowe bułeczki z serem, żurawiną i granatem. Poszukując idealnego ciasta drożdżowego wypróbowałam sporo przepisów i właśnie ten uznałam za najlepszy ponieważ wypieki są puszyste i wilgotne. Ciasto z tego przepisu jest także bardzo elastyczne, dlatego można z niego formować bułeczki w różnych kształtach, a nawet zaplatać je w wieńce i warkocze. Możliwości jest naprawdę wiele, ja tym razem zwijałam bułeczki w „ślimaczki” i układałam obok siebie aby połączyły się ze sobą brzegami. Odrywanie cieplutkich bułeczek sprawia wiele frajdy, każdy walczy o swój upatrzony kawałek w zależności od upodobań co do stopnia wypieczenia i wielkości.

Drożdżowe bułeczki

 

Do przygotowania ciasta na bułeczki potrzebujesz:

  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g suchych drożdży
  • 70 g masła
  • 2 duże jajka
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
  • szczypta soli

Serowe nadzienie:

  • 400 g mielonego twarogu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 12 szklanki suszonej żurawiny

Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem, odstawić. Mąkę przesiać i połączyć z drożdżami i solą. Następnie dodać jajka, mleko i wyrobić. Na koniec dodać uprzednio rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrobić do momentu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto będzie elastyczne. Uformować kulę i odłożyć do oprószonej mąka miski. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny (ciasto musi podwoić swoją objętość). W tym czasie przygotować serowe nadzienie łącząc składniki. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na blacie lekko podsypanym mąką. Należy uzyskać kształt prostokąta o wymiarach około 30 cm x 40 cm, rozsmarować na nim  serowe nadzienie. Następnie zawijać jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Z uzyskanego walca odkrawać plastry o grubości około 3 cm i układać obok siebie na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

drożdżowe bułeczki z serem

Bułeczki podczas pieczenia powinny się „zrosnąć” dlatego nie należy pozostawiać zbyt dużych przerw pomiędzy plastrami ciasta, wystarczy odległość 1 cm. Tak ułożone bułeczki nakryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w 180°C przez 20 minut, do lekkiego zezłocenia. Po wystudzeniu można je polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną białą czekoladą.  Moje są lukrowane, a dla przełamania słodyczy posypałam je ziarnami granatu. Oczywiście do wykonania bułeczek można użyć także świeżych drożdży (20 g) uprzednio robiąc z nich rozczyn. Suche drożdże oszczędzają odrobinę czasu, a efekt jest taki sam. Smacznego!

drożdżowe bułeczki z serem

 

  • Asia

    Lepszych nie jadłam !