fritule chorwackie minipaczki

Fritule. Chorwackie minipączki z polskim akcentem.

Przepis na fritule przywiozłam już parę lat temu z wakacji, ale w mojej kuchni jest to ich premiera. Tłusty czwartek to najlepszy moment na przetestowanie tego przepisu. Fritule miałam okazję próbować w Chorwacji i od razu skradły moje serce. W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się rodzynki. Natomiast ja z okazji tłustego czwartku postanowiłam dodać im odrobinę polskiego charakteru pod postacią różanej konfitury. A konfitura nie byle jaka, bo domowa, mojej własnej roboty. Nie mogłam się doczekać kiedy będę miała okazję dodać ją do wypieków. Pączki z konfiturą z róży to klasyka, więc lepszej okazji być nie mogło. Fritule przygotowuje się bardzo szybko dlatego są dobrym pomysłem na tłusty czwartek, gdy w ciągu tygodnia brakuje czasu na skomplikowane receptury. Z podanego przepisu zrobiłam około 60 frituli, ale ich ilość zależy od tego, ile ciasta nabierzecie na jedną porcję. Moje fritule są wielkości dużych orzechów włoskich.

fritule chorwackie minipaczki

Aby przygotować fritule potrzebujesz:

  • 500 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 20 g masła
  • 2 żółtka 
  • 30 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 30 ml rakiji (lub innego wysokoprocentowago alkoholu)
  • startą skórkę z cytryny
  • szczyptę soli
  • opcjonalnie 2 garści rodzynek lub 200 g dowolnej konfitury
  • około 500 ml oleju do smażenia ( ilość oleju zależy od naczynia do smażenia)

fritule chorwackie minipaczki

Zaczyn:

Drożdże rozkruszamy, dodajemy 1 łyżkę cukru i zalewamy 4 łyżkami letniego mleka. Następnie wsypujemy 3 łyżki mąki. Po wymieszaniu składników odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na 15- 20 minut aby drożdże zaczęły pracować.

fritule chorwackie minipaczki

W tym czasie rozpuszczamy masło. Mąkę łączymy z cukrem, solą , żółtkami, skórką cytrynową, rakiją i roztopionym masłem. Następnie dodajemy rozczyn i mleko. Wyrabiamy robotem lub ręcznie aż ciasto będzie jednolite i mięciutkie. Ciasto powinno być dosyć luźne. Jeśli decydujemy się na oryginalną wersję z rodzynkami to oczywiście dodajemy je do wyrabiania. Ciasto umieszczamy w dużej misce ponieważ mocno rośnie, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 50 minut.

fritule chorwackie minipaczki

Gdy ciasto na fritule jest już wyrośnięte rozgrzewamy olej do smażenia. Odrobiną ciasta sprawdzamy czy olej osiągnął już odpowiednią temperaturę. Jeśli olej wokół ciasta mocno bulgocze, a ciasto szybko sie rumieni możemy smażyć fritule. Ciasto nabieramy z miski łyżką posmarowaną olejem i wrzucamy na rozgrzany olej. Przyznam, że nie mam takiej wprawy jak chorwacka gospodyni i musiałam pomagać sobie ręką przy formowaniu pączuszków. Fritule smażymy na złoty kolor, odkładamy na ręcznik kuchenny lub papier aby odsączyć tłuszcz.

fritule chorwackie minipaczki

Jeśli wybraliście opcję z rodzynkami wystarczy oprószyć pączki cukrem pudrem, zaparzyć kawę i celebrować tłusty czwartek. Jeśli zdecydowaliście się na spolszczoną wersję z nadzieniem czeka Was jeszcze szprycowanie, ale to już robi się ekspresowo. Fritule najlepiej smakują tuż po usmażeniu – pod chrupiącą skórką kryje się puszyste, drożdżowe ciasto – dlatego nie zwlekajcie zbyt długo z degustacją! Smacznego!

fritule chorwackie minipaczki