kawowa pana cotta

Kawowa pana cotta

Kawowa pana cotta to przepyszny deser, który szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom kawy. Jako, że do nich należę, a moja fascynacja kawą nieustannie się pogłębia postanowiłam cieszyć się jej smakiem nie tylko w formie popularnego napoju, lecz także deseru. I tak powstał pomysł na kawową pana cottę. Ważne, aby do tego deseru użyć porządnego naparu z kawy. Mój napar przygotowałam w starej, włoskiej kafetierce, która jest już w naszej rodzinie od lat, a ja zawsze zbieram ją ze sobą na urlop. Jest już bardzo wysłużona, ale nadal parzy wspaniałą, aromatyczną kawę. Oczywiście dobrze sprawdzi się również napar z ekspresu lub french pressa. Nie idźcie jednak na łatwiznę i nie używajcie kawy rozpuszczalnej, chyba, że naprawdę nie macie alternatywy.

kawowa pana cotta

Aby przygotować kawową pana cottę potrzebujesz:

  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 200 ml mocnego naparu z kawy
  • 10 g żelatyny
  • 1 laskę wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 kopiatą łyżeczkę cukru pudru
  • 2 kostki gorzkiej czekolady do posypania

kawowa pana cotta

Wykonanie:

Przygotowujemy 200 ml mocnego naparu z kawy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Śmietankę wlewamy do rondelka, wrzucamy cukier, przeciętą wzdłuż laskę wanilii, wydobyte z niej nasionka i gotujemy kilka minut na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie łączymy śmietankę z naparem z kawy i dokładnie mieszamy. Przelewamy do foremek i zostawiamy do wystudzenia, po czym wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Z podanego przepisu uzyskałam 8 deserków o pojemności plus minus 60 ml. Dobrze jest wyjąć pana cottę z lodówki pół godziny przed zamierzoną konsumpcją, aby nabrała temperatury pokojowej. Będzie wtedy delikatna i kremowa. Kawowa pana cotta stanowi przepyszną bazę , do której możecie dobierać dowolne dodatki takie jak owoce, orzechy, bitą śmietanę itp. Moje deserki posypałam gorzką czekoladą. Kawa i czekolada bardzo dobrze się komponują. Jest również wersja deseru tylko dla dorosłych z Baileys’em i ta jest chyba najlepsza…

kawowa pana cotta

Kawowa pana cotta to deser bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Najtrudniejsze jest oczekiwanie na efekt końcowy. W tym czasie dobrze zająć czymś myśli, aby nie biegać do lodówki co 10 min. Na czas niecierpliwego oczekiwania polecam książkę Iki Graboń „Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie”. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o kawie, i alternatywnych do ekspresu metodach jej parzenia zachęcam do lektury tej książki.

kawowa pana cotta