Miniserniczki z chałwą

Miniserniczki z chałwą, sezamem i nasionkami chia

Mój apetyt na wypieki z twarogiem trwa w najlepsze. Kolejną odsłoną są miniserniczki z chałwą sezamem i ziarnami chia pieczone w kąpieli wodnej. Nie zrażajcie się tym sposobem przygotowania nawet jeśli jesteście na początku swojej przygody z kuchennymi eksperymentami. Pieczenie w kąpieli wodnej jakkolwiek to brzmi nie jest niczym skomplikowanym.

Miniserniczki z chałwą

Tutaj zapewne większość zadaje sobie pytanie czym się różni sernik pieczony w kąpieli wodnej od tego tradycyjnego? I czy w ogóle warto to robić? Otóż warto, ponieważ serniki pieczone w kąpieli wodnej mają nieziemsko kremową i bardzo delikatną konsystencję. Nie ma również obawy, że popękają, opadną lub będą suche. Poza walorami smakowymi mają także walory estetyczne – idealnie gładki wierzch i jasny kolor (nie pieką się na brązowo, tak jak klasyczne serniki, oczywiście  nie ujmując niczego tym tradycyjnym).serniczki z chałwą

 

Jedyną rzeczą, o której należy pamiętać jest to, aby użyć formy lub foremek, które są idealnie szczelne. Najlepiej sprawdzają się formy silikonowe. Jeśli takich nie macie nic nie szkodzi. Możecie w łatwy sposób uszczelnić  formę owijając ją od dołu folią aluminiową. Chodzi tutaj o to, aby woda nie przedostała się do środka (moje serniczki upieczone są w silikonowych foremkach na muffinki). Jeżeli  przekonałam Was do wypróbowania tego sposobu pieczenia to do dzieła!

Kąpiel wodna od strony technicznej:

Potrzebujesz szczelne  małe foremki lub jedną większą formę, które napełniasz masą serową. Po napełnieniu wkładasz je do innej, większej  formy z wysokimi brzegami, do której następnie wlewasz wrzącą wodę minimum do 12 wysokości foremki z masą. Uważaj aby woda nie dostała się do serniczków.  Następnie wkładasz do piekarnika rozgrzanego do 170°C na około 60 minut. Nie używaj termoobiegu. Pamiętajcie, że w kąpieli wodnej nie można piec serników, do których używamy piany z białek.

Do przygotowania masy serowej potrzebujesz:

  • 400g zmielonego twarogu (tłustego lub półtłustego)
  • 14  szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 14 szklanki cukru pudru ( można zwiększyć odrobinę ilość według upodobań)
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
  • 150 g chałwy

Miniserniczki z chałwąPamiętajcie, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową! W misie ucieramy ser z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, krótko miksując po każdym dodaniu. Następnie dodajemy budyń, wanilię, śmietankę i miksujemy krótko na najniższych obrotach aby nie napowietrzać masy. Wsypujemy pokruszoną chałwę i delikatnie mieszamy. Przelewamy do foremek i postępujmy zgodnie z opisem kąpieli wodnej. Po upieczeniu wyjmujemy z kąpieli i studzimy, następnie ostrożnie wyjmujemy z foremek. Z podanego przepisu zrobiłam 12 serniczków wielkości muffinek wypełnionych do 23 wysokości foremki. Możecie również zwiększyć ilość składników o połowę i zrobić sernik w klasycznej tortownicy. Jeśli zdecydujecie na tę drugą wersję pamiętajcie aby na spód formy położyć papier do pieczenia aby sernik nie przywarł do jej dna. Można również pokusić się o przygotowanie spodu np. z kruszonych ciastek, ja natomiast zrezygnowałam z wykonania spodu po to, aby serniczki były lżejsze i aksamitne.

Miniserniczki z chałwą

Obłędnie pysznym dodatkiem do serniczków jest polewa z chałwy. Jeśli jednak nie przepadacie za chałwą, możecie zrobić wersję z galaretką owocową lub polewą czekoladową. Jak zwykle zachęcam Was do eksperymentowania ze smakami i szukania swojej ulubionej wersji, a ten sernik stanowi do tego doskonałą bazę.

Do przygotowania chałwowej polewy potrzebujesz:

  • 100 g chałwy ( najlepiej waniliowej)
  • ¼ szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%

Rozdrabniamy chałwę i dokładnie mieszamy ze śmietanką, tak aby chałwa całkowicie się rozpuściła. Podgrzewamy, ciągle mieszając do momentu aż polewa zgęstnieje. Studzimy i polewamy serniczki, posypujemy sezamem i ziarenkami chia. Dobrze jest schłodzić serniczki z polewą przynajmniej przez 2 godziny w lodówce lub zrobić je na dzień przed podaniem. Moja słaba wola jednak zawsze powoduje, że kilka serniczków znika jeszcze przed zastygnięciem polewy… Palce lizać!

Miniserniczki z chałwą

  • Bea mc

    Paula czy zamówienie na caluśkie pudełeczko serniczków mogę złożyć??? ???

    • Karolina O.

      Ja też mogę zapłacić!!!!!! 😀

      • Bea mc

        Nie będziemy płacić!Na początek to będzie darmowa degustacja ???

        • Nie ma problemu 🙂 na degustację serdecznie zapraszam ??

        • Karolina O.

          O nie!! ja za wyroby Pauli jestem w stanie zapłacić każdą cenę!! 😀

  • Karolina O.

    Cudowne pyszności – jeszcze do tego z moją ulubioną chałwą 🙂