oponki serowe

Oponki serowe – alternatywa dla pączków na tłusty czwartek

Z uwagi na zbliżający się tłusty czwartek spieszę z pomysłem, który pomoże Wam dotrzymać tłusto-czwartkowych  tradycji. Moją propozycją są oponki serowe. Podejrzewam, że dla większości z Was są one znane, ale mam wrażenie, że trochę zapomniane lub wyparte przez amerykańskie donaty. Przyznaję, że sama też trochę o nich zapomniałam choć są to smaki mojego dzieciństwa. Dlaczego Wam je proponuję? A to dlatego, że wykonanie ich jest bardzo łatwe, a przede wszystkim szybkie. A kto z nas w środku tygodnia ma czas na długie i skomplikowane przepisy? To właśnie czas przygotowania daje przewagę oponkom nad pączkami. Nie czekamy aż drożdżowe ciasto wyrośnie tak jak jest to konieczne w przypadku pączków. Oponki serowe smakiem również nie ustępują miejsca pączkom ponieważ przez zastosowanie sera są bardziej wilgotne. Z resztą sprawdźcie sami!

oponki serowe

Niestety odnoszę wrażenie, że w większości cukierni najgorsze pączki są właśnie w tłusty czwartek Może to dlatego, że i tak zostaną wykupione przez tłusto-czwartkowych łasuchów… A może z powodu masowej produkcji, która ma wtedy miejsce. Jedno jest pewne, jeśli tego dnia chcemy uraczyć się czymś w stylu pączka lub faworka najlepiej przygotować to w domu. Jeśli Wasz czas na przygotowanie jest ograniczony to oponki serowe są bardzo dobrym wyborem.

oponki serowe

Aby przygotować oponki serowe potrzebujesz:

  • 500 g mielonego twarogu
  • 2–3 szklanki mąki
  • 1 całe jajko i 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • ekstrakt lub cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka spirytusu lub 2 łyżeczki wódki ( alkohol zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu przez ciasto podczas smażenia jednak jego zastosowanie nie jest konieczne)
  • olej do smażenia

Z podanego przepisu uzyskujemy 30 oponek serowych o średnicy klasycznej szklanki. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub maszynowo. W celu przyspieszenia procesu przygotowania oponek można użyć gotowego mielonego twarogu.

oponki serowe

Do sera dodajemy jajka, śmietanę ‚cukier puder, sól, wanilię, alkohol i mieszamy do połączenia składników. Mąkę łączymy z sodą i wsypujemy do masy serowej 23 powstałej mieszanki. Wyrabiamy i sukcesywnie dodajemy resztę mąki, aby ciasto nie kleiło się do rąk ale pozostawało luźne i miękkie. Po wyrobieniu ciasto wałkujemy na grubość nie mniejszą niż 5 mm  podsypując mąką. Wierzch ciasta również posypujemy mąką aby wałek się nie przyklejał. Wycinamy kółka np. szklanką. Na środkach powstałych kółek wycinamy kolejne, mniejsze kółeczka np. kieliszkiem lub nakrętką. Te małe kółeczka wycięte ze środka oponek można ponownie złączyć, rozwałkować i wycinać oponki lub usmażyć – przypominają miniaturowe pączki.

oponki serowe

 Rozgrzewamy olej – w celu sprawdzenia czy jest odpowiednio gorący wrzucamy jedno małe kółeczko z ciasta. Jeśli olej skwierczy, a ciasto w ciągu minuty nabiera rumieńców to znaczy, że temperatura oleju jest odpowiednia do smażenia. Smażymy z obydwu stron do momentu zrumienienia się oponek. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikami kuchennymi aby odsączyć oponki z nadmiaru tłuszczu. Na koniec posypujemy  cukrem pudrem ponieważ ciasto samo w sobie nie jest zbyt słodkie.

oponki serowe

Oponki serowe najlepiej jeść od razu po usmażeniu. Z syropem klonowym lub konfiturą stanowią zgrany duet. Jeśli nie uda Wam się zrobić domowych wypieków i będziecie zmuszeni do zakupu pączków w cukierni to polecam łódzkie Pąki z Mąki na Piotrkowskiej 7 (fanpage Facebook)-jak dla mnie jedyne, które smakują jak domowe.

oponki serowe

  • Karolina O.

    Mniam Mniam!!!!! spodziewaj się jutro gościa 🙂 🙂