pieczona owsianka

Poranek przyniósł pieczoną owsiankę jagodowo-kokosową

Jaka jest Wasza pierwsza myśl po przebudzeniu w weekend? No może druga, bo zakładam , że pierwszą u większości osób jest „Dzięki Bogu ‚że nie muszę iść dzisiaj do pracy” 😉 . U mnie od razu włącza się alert kawowo-śniadaniowy z naciskiem na to pierwsze. Podreptałam do kuchni celem zaspokojenia moich porannych zachcianek, nie znalazłam tam jednak nawet kawałka suchej skórki od chleba…Za oknem trzaskający mróz , na termometrze przerażające -18°C więc ani mi się śni wyjście z domu po pieczywo!

Pomyszkowałam po szafkach i lodówce i wpadłam na pomysł przygotowania pieczonej owsianki sernikowej. Robi się ją bardzo prosto, można wrzucić ulubione owoce świeże lub mrożone, bakalie, wszelkiej maści ziarenka i pestki… Moja ulubiona wersja to  owsianka jagodowo-kokosowa, o tej porze roku oczywiście z mrożonych jagód, których Ci u mnie pod dostatkiem, bo zawsze latem robię zapasy na tzw. „ciężkie, zimowe czasy”. Zachęcam Was jednak do eksperymentowania i znalezienia swojej ulubionej wersji smakowej.

pieczona owsianka

Owsianka wspaniale smakuje tuż po wyjęciu z  piekarnika cieplutkie, pachnące wnętrze ukryte pod cienką, chrupiącą skórką w sam raz na taki mroźny poranek jak dzisiaj. Z kolei następnego dnia świetnie nadaje się np. na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Może też stanowić koło ratunkowe kiedy nie masz w domu pieczywa, a ostatnią rzeczą, na która masz ochotę to wycieczka do piekarni. Smaczna alternatywa, a przy okazji jaka zdrowa!
pieczona owsianka

Do przygotowania owsianki potrzebujesz:

  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 szklankę płatków owsianych
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • odrobinę ekstraktu waniliowego lub cukieru waniliowego
  • coś dla osłody – ja użyłam 2 łyżek melasy karobowej , ale mogą to być 2 łyżki miodu lub odrobina cukru
  • 34 szklanki owoców (świeżych lub mrożonych)
  • odrobina masła lub oleju kokosowego do wysmarowania kokilek

pieczona owsianka

Przygotowanie:

Twarożek, jajko, ekstrakt waniliowy, jogurt, melasę blendujemy do uzyskania gładkiej masy, dodajemy płatki owsiane, kokos i owoce (jeśli używamy mrożonych nie ma konieczności uprzedniego rozmrażania), mieszamy. Następnie do wysmarowanych kokilek wkładamy po 2 łyżki masy i wygładzamy od góry. Pieczemy w 180°C przez 25 -30 minut. Z przepisu który podałam uzyskuję 4 kokilki wypełnione do 23 wysokości. Jeśli planujecie zjeść owsiankę na ciepło to nie polecam wyjmować z kokilki ponieważ gorąca owsianka nie chce się z nią  „rozstać” i zachodzi duże prawdopodobieństwo, że rozpadnie się na kawałki. Natomiast kiedy wystygnie wyjmiecie ją bez problemu 🙂

  • Bea mc

    Mniam mniam ☺ owsianka wygląda pięknie i apetycznie , a napewno jeszcze lepiej smakuje! ?☺