sernik śliwka w czekoladzie

Sernik Śliwka w Czekoladzie

Z uwagi na moją nieobecność czuję, że jestem Wam winna wytłumaczenie i przeprosiny. Otóż rok 2017 to rok wielu zmian w moim życiu i aby za nimi nadążyć musiałam z żalem na pewien czas odłożyć pisanie bloga na rzecz innego projektu. Co wcale nie znaczy, że przez ten czas mój piekarnik pokrył się grubą warstwą kurzu, zarósł pajęczyną , a jego wrót strzeże wielki, włochaty, ośmiooki pająk. Nie, nie… W mojej kuchni ciągle „coś” się piecze i już spieszę aby się tym z Wami dzielić. A na przeprosiny mam dla Was sernik śliwka w czekoladzie, dla każdego po sporym kawałku. To co? Wybaczycie?

sernik śliwka w czekoladzie

Dosyć kajania, przejdźmy do przyjemności. Śliwka w czekoladzie – jako dziecko nie znosiłam tego rodzaju słodyczy. Musiałam dorosnąć do tego smaku aby ostatecznie zakochać się w nim na dobre. Najbardziej lubię Nałęczowską i w tym przepisie właśnie takiej użyłam. Śliwka w czekoladzie wspaniale smakuje w połączeniu z sernikiem. Moim zdaniem jest to idealnie dobrana para. Koniecznie przetestujcie przepis aby przekonać się o tym na własnym podniebieniu.

sernik śliwka w czekoladzie

Pracę nad sernikiem rozpoczynamy od przygotowania śliwkowego spodu. Pamiętajcie aby produkty na sernik, czyli ser i jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

Aby przygotować śliwkowy spód potrzebujesz:

  • 150 g suszonych śliwek
  • 70 g masła
  • 70 g czekolady (Takiej, jaką lubicie gorzkiej lub mlecznej. W moim przypadku jest to mleczna.)
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych

Masło i czekoladę rozpuszamy na wolnym ogniu. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do masy maślano-czekoladowej i blendujemy na puree. Do powstałego puree dodajemy zmiksowane herbatniki i łączymy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy lekko masłem i oprószamy np. bułką tartą. Powstałą masę wykładamy na dno tortownicy, mocno ugniatamy i wyrównujemy. Pieczemy 15 min. w 180°C. W czasie kiedy spód nam się piecze błyskawicznie przygotowujemy masę serową.

sernik śliwka w czekoladzie

Aby przygotować sernik potrzebujesz:

  • 700 g mielonego twarogu ( lub gotowego z wiaderka)
  • 200 g serka waniliowego
  • 4 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • 20 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Oba rodzaje sera łączymy z cukrem i budyniem. Krótko miksujemy, a następnie w trakcie miksowania dodajemy po jednym jajku. Nie miksujemy długo aby nie napowietrzyć masy, tylko tyle ile to konieczne aby składniki się połączyły. Masę wylewamy na uprzednio podpieczony spód i wkładamy na 60 min. do piekarnika nagrzanego do 160°C (bez termoobiegu). Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy sernik w piekarniku. Kiedy sernik jest już całkowicie wystudzony przygotowujemy polewę czekoladową.

sernik śliwka w czekoladzie

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 8–10 szt czekoladek Śliwka Nałęczowska (zaopatrzcie się w 10 lub więcej bo zapewne przy dekorowaniu nimi sernika trochę podkradniecie)

Czekoladę i śmietankę umieszczamy w miseczce nad kąpielą wodną i rozpuszczamy. Następnie polewamy wierzch sernika i zanim polewa zastygnie układamy na niej kawałki lub całe Śliwki Nałęczowskie. To już według Waszego własnego uznania i pomysłu. Mój sernik jak widzicie na zamieszczonych zdjęciach obłożyłam dookoła ćwiartkami śliwki w czekoladzie. Kiedy polewa zastygnie sernik jest gotowy do podania. Jeśli lubicie bardziej wytrawny smak, to zarówno do przygotowania spodu jak i polewy użyjcie porządnej gorzkiej czekolady. Sernik ma konsystencję bardzo kremową i delikatną, cudownie komponuje się ze smakiem śliwki w czekoladzie. W swojej formie jest również bardzo elegancki (o ile można tak powiedzieć o serniku) dlatego jest dobry na codzień jak również na te bardziej ważne okazje. W moim domu otrzymał miano „sernika dla dorosłych” chociaż dzieci także chętnie po niego sięgają.

sernik śliwka w czekoladzie