Walentynkowe ciasteczka – różane, marmurkowe serduszka

Zauważyłam, że w tym roku Walentynki są bojkotowane przez wiele osób, ja natomiast jestem ich zagorzałą zwolenniczką. Uważam, że każdy powód jest dobry aby odrobinę rozpieścić siebie i innych. Dlatego zachęcam aby 14 lutego każdy zrobił coś miłego dla siebie lub bliskiej osoby. Bardzo doceniam prezenty handmade, a jeśli do tego są „jadalne” i o słodkim smaku to już w ogóle pełnia szczęścia!!!

walentynkowe ciasteczka

Dla tych, którzy tak jak ja zamierzają Walentynki świętować mam ciekawy przepis na walentynkowe ciasteczka o marmurkowej strukturze i różanym aromacie. I tutaj „rzucam rękawicę” szczególnie Panom ponieważ jestem przekonana, że każda dziewczyna oszaleje na puncie tych rozkosznych, walentynkowych ciasteczek. Wyglądają ślicznie, pachną zmysłowo… co tu dużo mówić takie małe afrodyzjaki 😉

walentynkowe ciasteczka

Z powodzeniem mogą stanowić miły walentynkowy upominek dla ukochanej osoby, przyjaciółki, córki, siostry lub mamy. A jeśli nie macie jeszcze pomysłu jak spędzić walentynki to polecam „ciasteczkowe” warsztaty we dwoje. Możecie stworzyć własne wersje walentynkowych ciasteczek, napisać na nich swoje imiona itp. Zabawa gwarantowana!

walentynkowe ciasteczka

Aby przygotować walentynkowe ciasteczka potrzebujesz:

  • 300 g mąki
  • 130 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • 12 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub cukier waniliowy)
  • 2 krople ekstraktu różanego ( używam ekstraktu Nielsen-Massey)
  • 12 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • barwnik spożywczy ( najlepiej w żelu, lub bardziej naturalnie sok z buraka)

Jeśli nie przepadacie za różanym aromatem pozostańcie przy wanilii, ciasteczka będą równie smaczne.

walentynkowe ciasteczka

Masło i cukier miksować na puszystą masę. Następnie dodać jajko, sól, ekstrakt waniliowy i różany, ponownie miksować. Partiami dodawać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenie i wyrabiać do powstania gładkiego ciasta. Powstałe ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną wyjąć, a drugą pozostawić w misie miksera i dodać kilka kropel barwnika, ponownie wyrobić. Ilość barwnika zależy od intensywności koloru jaką chcemy uzyskać. Z obydwu kolorów ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać naprzemiennie tak aby powstała szachownica.

walentynkowe ciasteczka

Tak ułożone ciasto wałkować w różne strony, aby kolory się przenikały i stworzyły marmurkowy wzór. Ciasto nie powinno być grubsze niż 5 mm ponieważ ciasteczka mają być delikatne, niezbyt grube. Rozwałkowane ciasto chłodzimy w lodówce minimum 30 minut do godziny. Proponuję wałkować ciasto bezpośrednio na rozłożonej folii lub na papierze do pieczenia ponieważ jest bardzo kruche i będzie ciężko później przełożyć je na folię. Po schłodzeniu wycinamy serduszka. Z przepisu wychodzi około 30 walentynkowych ciasteczek. Wykrawałam małe i duże serduszka więc podana ilość jest przybliżona. Pieczemy 12 min w 180°C. Oczywiście pożądanym kolorem ciasteczek po upieczeniu jest różowy dlatego najlepiej przykryć je delikatnie od góry folią aluminiową lub papierem do pieczenia aby się nie zrumieniły.

walentynkowe ciasteczka

Ciasteczka są bardzo chrupiące, aromatyczne, a najbardziej zachwyca mnie ich marmurkowa struktura. Możecie podać je z odrobiną bitej śmietany lub przełożyć konfiturą. Udanej zabawy!

walentynkowe ciasteczka

 

  • Bea

    Śliczne te ciasteczka i romantyczne,a znając Twe wypieki napewno smakują wspaniale, szkoda że daleko jestem… a Gabiemu zazdroszczę konsumowania ich..👌😃pozdrawiam i swiętujcie milutko😘😘

  • Martyna Krok

    Obłęd… Obłęd ! Wyglądają smakowicie, cudownie i uroczo 💜💗💜

  • Asia

    Cudowne!! <3

  • Karolina O.

    Boskie!! *.*